052-8589667

דבש

אבקת פרחים

שעוות דבורים - דונג

טיפול נרות הופי

מזון מלכות

דבש

המוכר, הנפוץ והשימושי ביותר מבין תוצרי הכוורת. הדבש מוכר משחר ההיסטוריה של עמים רבים כמוצר בעל ערך בריאותי גבוה מאוד ומלבד צריכתו כמזון, נעשה בו שימוש לטיפול בכוויות, מחלות כבד, כליות וקיבה ולטיפוח העור. הדבש נספג במהירות למחזור הדם (תוך כרבע שעה), הוא מתוק פי שלושה מסוכר לבן,  אך מכיל פחות קלוריות. הדבש יעיל בעיקר לטיפול בדלקות בדרכי השתן, דלקות אף- אוזן- גרון ואבנים בכליות. כמו כן, הוא בעל השפעה מרגיעה על מערכת העצבים ויעיל להפחתת רמת הכולסטרול בדם.

ייצור הדבש ע"י הדבורים נעשה כבר 150 מיליון שנה
אולם התהליך הכימי בו הן עושות אותו ידוע להן  בלבד.
הדבש הוא חומר אנרגטי ומשמש מקור מזון חשוב למשפחת הדבורים.
חומרי הגלם להפקת הדבש הם :
צוף (חומר גלם עיקרי) וטל הדבש (נאסף במקומות דלי צוף)

פלא הפקת הדבש
איסוף הצוף מתבצע ע"י הדבורה העמלה בלבד מידי יום בתקופת הפריחה. בכל גיחה (הנמשכת כחצי שעה) אוספת הדבורה צוף מ-50 עד 100 פרחים, (האיסוף נעשה בנאמנות לאותו סוג פרחים והדבש המתקבל הוא מונופלורי). כמות הצוף שהדבורה מביאה לכוורת בגיחה אחת נעה בין  40 מ"ג  ל 70 מ"ג.
הצוף נאסף באמצעות חדק הדבורה ומאוכסן ב'קיבת הדבש'. עיבוד הצוף לדבש מתחיל מיד בזמן המעוף לכוורת וכרוך בשני תהליכים :

פרוק סוכרים – הדבורה מפרישה אינזימים (אינברטז, דיאסטז וגלוקוז אוקסידז) אשר מפרקים את הדו- סוכרים לשני חד סוכרים, פרוקטוז וגלוקוז.

  1. ערבול ונידוף – ע"י יניקה חוזרת של הצוף מהקיבה לחדק מספר פעמים מערבלת הדבורה את האינזימים ומנדפת את המים מן הצוף, בכוורת עובר הצוף מדבורה לדבורה עד שתכולת המים שבו נעה בין 15% -23%  ואז מאכסנות אותו בתאים וחותמות אותו בשעווה, כהספקת מזון לימים הקרים.

הרכב הדבש
הרכבו הכימי של הדבש נחקר בצורה נרחבת ונמצאו בו מעל ל 180 מרכיבים כימיים שונים. חלקם משותף  לכל סוגי הדבש וחלקם ייחודיים לדבש מסוג מסוים. להלן טבלה שנלקחה מנתוני משרד החקלאות האמריקאי המייצגת ערכים ממוצעים של הרכב הדבש :

 

המרכיב

%

פרוקטוז, סוכר פירות

38.5

גלוקוז, סוכר ענבים

31

מים

17

מלטוז, סוכר לתת

7.2

סוכרוז, סוכר לבן

1.5

טרי-סוכרים ופחמימות נוספות

4.2

מינרלים, ויטמינים ואנזימים

0.5

לראש העמוד

הפחמימות הן המרכיב העיקרי בדבש, 85%-99% והן מופיעות בצורת סוכרים פשוטים ומורכבים.
הפחמימות נמצאות בפירוק אנזימטי מתמיד.

האנזימים :

    עמילז , מפרקי עמילן
    אינוורטז, מפרק סוכרים

    גלוקוז אוקסידז, מפרק גלוקוז לחומצה גלוקונית ומי חמצן.

    פלבונואידים,  נוכחותם בדבש קטנה והם בעלי חשיבות מרובה, הם משפיעים על תהליכי עבירות בנימים, קוטלים חיידקים, בעלי פעילות אנטי דלקתית רגנטיבית ומחדשת צמיחה של רקמות.

הדבש מכיל ויטמינים בכמויות מועטות וחומצות אורגניות אחדות (תפוחים,חלב,אוקסלית,לימונית,יין וכ"ו),חומרי צבע ושמנים אתרים.
את האקטיביות האנטי בקטריאלית מייחסים לגודש ההידרו כסילים שבו כתוצאה מהפעולה המחמצנת של הגלוקוז אוקסידז. החומרים האנטי ביוטיים בדבש מקורם בצומח- אלה נקראים פיטונצידים ותלויים בסוג הצמח ממנו נלקח הדבש.

 

השפעה ביולוגית של הדבש
PH
  נמוך (3.5) , המצאות מי חמצן, תכולת חלבונים נמוכה, צמיגות ואוסמולריות גבוהה מעניקים לדבש תכונה אנטי בקטריאלית.
חומרים נוגדי חמצון הידועים בפעולתם למניעת מחלות לב וסרטן.
זמינות הסוכרים שבו מקילה על העיכול ומסייעת בפליטת חומרי פסולת מהגוף, הסוכר החורשתי (לבן) מצריך תהליך של פירוק, תהליך שגורם לעומס ולגירוי של רירית הקיבה, צריכת סוכר לבן מעלה את הכולסטרול , פוגמת בכלי הדם הכליליים ולהשמנה.
הסוכרים שמצויים בדבש (ושאר מרכיביו האכותיים) הופכים את הדבש לאמצעי הרבה יותר אנרגטי ורפואי לאדם מאשר הגלוקוזה הרפואית.
משפר את קליטת השומנים והפחמימות במזון.
בעל תכונות המחזקות את מערכת ההגנה של הגוף.
מחזק את הפלורה הטיבעית במעיים.
בעל חיי מדף של מאות שנים וניתן לשמר בו פירות / בשר .

ריפוי בדבש
הדבש מנוצל אלפי שנים כמזון מובחר וחשוב באורח חיים בריא. הרפואה העממית והמודרנית מאשרות את תכונותיו הרפואיות. למרות הכמויות הזעירות של חומרים פעילים בדבש , היכולת לקבל אותו לאורך זמן ממושך היא זו שנותנת לתהליכים המבריאים את המשמעות לטיפול. אולם הצלחת הטיפול תלויה בסוג הדבש ובטיבו.
ידוע כיום כי ככל שהדבש כהה יותר תגבר השפעותו הביולוגית בריפוי וכן דבש שהתגבש יעיל יותר מדבש נוזלי.
"חבישה ביולוגית" מריחת דבש על פצעים וכוויות וכיסוי האזור המטופל בגזה, פעולה המנצלת את תכונות קטילת חיידקים (אנטיספטיות) ואת יכולת ספיחת המים של הדבש (היגרוסקופיות) ופעילותו כמחטא ומחדש רקמות, הטיפול יעיל בפצע ניתוחי ובפצעי לחץ,
כיב קיבה ומעיים – מפחית הפרשות, מווסת חומציות, סופח מים מדופן הקיבה ומסייע לריפוי הכיב / מחלות מעיים שונות. מעודד צמיחה תקינה של חיידקי המעיים (פלורה טבעית), מזרז, מסייע ומעודד קליטת מזון בזמן תהליך העיכול.
מסייע במצבי עצירות, משפר תנועת מעיים ומרגיע תחורים.
דרכי נשימה- מונע ומטפל בדלקות גרון, הצטננות, קדחת השחת ואסתמה.
עייפות ודיכאון, מחלות כבד וכליות, דלקות חניכיים, מגרנות ועוד.

 

 

פולן – אבקת פרחים

הפולן, מכונה 'המולטי-ויטמין של הטבע', עשיר בוויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו, בריכוז גבוה ביותר.  מבחינה תזונתית, מכיל הפולן ריכוז נמוך מאוד של שומנים ורמת חלבונים הגבוהה לאין ערוך מריכוזם במזונו עתירי חלבונים, כגון: בשר בקר, בשר עוף, מוצרי חלב וביצים. הפולן יעיל לניקוי רעלים מהדם, מטפל במחלות כבד קשות, שומר על הקיבה והמעיים ומסייע בשיקום ממחלות כרוניות, בעיות אכילה ובעיות גדילה אצל ילדים.

הפולן הנו מוצר ישיר (טהור) של אבקת פרחים.
גרגרי הפולן הם תאי זרע אשר ייעודם בצמח להפרות את האזור הנקבי שבו, הפולן הוא מוצר החשוב ביותר לדבורה בכוורת, אין לא שום תחליף כשם שיש לדבש. בנוסף לפחמימות שמספק הדבש, הפולן זכה לתואר "המזון המושלם", המכיל את כל אבות המזון ומשמש מקור תזונתי רב ערך בחייה והתפתחותה של משפחת הדבורים. חוסן הדבורים והתפתחות הרימות תלויה בהזנתן בפולן, העשיר בחלבונים, שומנים,ויטמינים ומינרלים כחומר בניה לגופן. הדבורים מדבורית מפותחת אוגרות בשנה 25-30 ק"ג אבקה, מהן לוקחים עד 30% מבלי לגרום נזק לדבורית. הדבורים מלקטות פולן במשך כל השנה מפרחים שונים אולם בגיחה אחת תביא הדבורה לכוורת פולן מסוג אחד של פרחים בלבד. יש דבורים שבגיחה אחת תבאנה רק צוף ויש שתבאנה משניהם, הדבורים אוספות את הפולן בדילוג מפרח לפרח ובו זמנית מאביקות את הצמחים, האבקה נדבקת לגופן השעיר ובזמן המעוף לכוורת "מסרקת" הדבורה את גופה ואוספת את גרגרי האבקה ומערבלת אותו עם צוף לגוש במשקל 5-6 מ"ל, את הגושים היא מעבירה לשקעים מיוחדים (טנאים) הממוקמים בשוקי רגליה האחוריות. אכסון הפולן בתאי הדונג בתוספת אינזימים שונים המגנים מפני פטריות ומיקרואורגניזים,נקרא "לחם דבורים" או בשם "רפטה".

ההרכב הכימי של הפולן
מאחר ומקור הפולן מפרחים רבים מאוד, קביעת הרכבו הכימי תהיה תולדה של ממוצא :
חלבונים  22%-40% מהווים את המרכיב התזונתי עיקרי בפולן הכוללים22 חומצות אמיניות החיוניות לאדם,כולל 8 סוגי חומצות שגוף האדם אינו מסוגל לייצרן. כמו כן רמת תכולת חומצות האמיניות היא בשיעור גבוה בהשוואה לזמינותן במזונות חלבוניים אחרים.
סוכרים, בצורת פחמימות של צוף 30%-60%, למרות תכולת הסוכר הגבוהה מהווה הפולן מקור חלבוני למשפחת הדבורים.
שומן 6% בנוסף מכיל אינזימים, מינרלים, חומרים אנטיביוטים,כל קבוצת ויטמין B , ויטמיני A ,C ,D.
כמו כן מכיל הפולן פלבנואידים ופלבנולים (אינזימים צהובים) בניהם קטין וקוורציטין,קרטנואידים וכן חומצות כלוריות וטריפטופיניות המוגדרים כחומרים ביואקטיבים.

 

טיפול באמצאות פולן
התכולה של חומרים ביואקטיביים בפולן תלויה בסוג הצמחים מהן נאספה, אך לרב באים בתפזורת.
הפולן טוב במיוחד להורדת כולסטרול, בעיות מעיים וכלי דם, בעל השפעה על בלוטת התריס ומתאים כחומר אנטי דלקתי, לפולן יש אפקט אנבולי (בונה) שנוצר כתוצאה של הרכב החומרים החשובים, "ממריצי גידול".
המשפיעים על התבגרות מוקדמת והשפעה על בלוטות אנדוקריניות. כמו כן פולן מיטיבה עם העיכול ומערכת העצבים. הפולן משווק במצב קפוא או יבש וחשוב לציין שהוא לא קל לעיכול ויש להשרותו במים לפני צריכתו.

 

דונג - שעוות הדבורה

שעוות הדבורה מיוצרת בארבע זוגות של בלוטות השעווה אשר ממוקמות באזור הבטן. הוא מכסה את גוף הדבורים, מגן עליו מפני לחות ומשמש לבניית החלות.

הפועלת מפרישה את השעווה מגיל 17-10 יום, היא מייצרת ומפרישה את הדונג בהתאם לצורך. מעל גיל 17 יום, בלוטות השעווה מתנוונות.

הפקת השעווה הינה התהליך המורכב והיקר ביותר בכוורת. לשם כך זקוקה למזון עתיר סוכרים (דבש). בלוטת הדונג מתפקדת בצורה אקטיבית רק כשיש שפע של מרעה טבעי. בטמפ' נמוכה מתחת ל-15 מעלות צלסיוס, ביום גשום או במקרים בהם מאכיל הכוורן את הדבורים בסירופ סוכר – אין הדבורים מפרישות את הדונג או שהן מייצרות כמויות מזעריות בלבד.

הדונג הוא נוזל שקוף ובמגע עם האוויר הוא מתגבש בצורת לוחיות וצבעו הופך לבן. על ארבעה פרקים עם בלוטות דונג כפולות נוצרות בו זמנית שמונה לוחיות דונג שקופות למחצה, כשמשקלה של כל אחד 0.25 מ"ג. ק"ג אחד של דונג נוצר מארבעה מליון לוחיות.

הדבורה מורידה אותן בזריזות ולאחר עיבוד מוקדם היא מדביקה אותן ובונה בעזרת רגליה האחוריות את קירות התאים או חותמת את התאים המלאים בדבש. שעווה שלא מנוצלת בכוורת נושרת ונערמת בתחתית הכוורת.

בענף הכוורנות המודרנית פותחה בארה"ב בשנת 1857 ה"שעווית" – מקורה בשעוות הדבורה שהופקה מחלות דבש שכבר נעשה בהן שימוש והיא בסיס משעווה שעליו משני צידיה בונה הדבורה את תאי השעווה ובכך נזקקת לייצר פחות שעווה ולנתב את השימוש בסוכרים (שמקורם בצוף) לייצור דבש.

המאמץ שמשקיעה הדבורה לייצור 1 ק"ג שעווה = למאמץ שמשקיעה הדבורה לייצור 8-10 ק"ג דבש.

לשעווית חיסרון – שימוש חוזר בשעווה משומשת לעיתים מחדיר מחלות דבורים לכוורת.

באופן טבעי אין הדבורה עושה שימוש חוזר בשעווה.

לחלה טרייה שזה עתה נבנתה יש צבע לבן והיא מכילה 100% דונג. במשך הזמן עם שימוש חוזר בכוורת, מתחיל הדונג להצהיב ואפילו הופך חום כהה. מקור השינוי בצבע הינו בתוספת תערובות מן החוץ (פרופוליס, אבקת פרחים, רימות וכד').

 

שימוש רפואי בדונג

שימוש חיצוני – הדונג משמש כבסיס לתכשירים קוסמטיים ופרמצבטיים רבים – משחות רפואיות, פלסטרים, נרות, קרמים וכד'.
הרכב השומנים בדונג אמנם קרוב מבחינה כימית להרכב השומנים מן החי והצומח, אולם, הדונג אינו מתפרק ביעילות במערכת העיכול של האדם ולכן עיקר השימוש בדונג לצרכי ריפוי הוא חיצוני או בחום.

שימוש פנימי – משמש להכנת מסטיק מיוחד וסוכריות ויטמיניות עם דונג-דבש. באמצעותם מחזקים את החניכיים, מנקים את השיניים, ממריצים את הפרשת הרוק ומיצי הקיבה.
לדונג המשמש לאטימת התאים יש אפקט אנטי דלקתי ומחזק.

אינהלציות – (חמות-יבשות) – הדונג מתנדף בחימום באמבטיות של מים. משך התהליך הוא 15-20 דקות. הדבר מומלץ בעיקר בערב. מקבלים אפקט טוב יותר, כאשר מוסיפים לדונג גם פרופוליס.

ריפוי בחום - בחימום באמבטיית מים אוגר הדונג חום, שאותו הוא פולט לאחר מכן. החום גורם לשינויים רפואיים נעימים ברקמות המטופלות, במקרים של: דלקות שרירים, גידים, עצבים, כאבי גב, ועוד.

לעיסת חלת דבש – מקובלת ברפואה הטבעית לטיפול בקדחת השחת.

 

לראש העמוד

נרות הופי משעווה

מהו טיפול בנר הופי
זוהי שיטת תרפיה תרמית לאוזן האדם המכונה – THERMO AURICULAR THERAPY
זהו טיפול נעים מאוד וישיר לאוזניים המיועד לטיפול במספר בעיות שנפרט בהמשך.

היסטוריה קצרה
שיטת טיפול זו הנה שיטת טיפול טבעית לחלוטין ועתיקה מאוד.
האמונה הרווחת היום הנה כי היוונים הקדמונים השתמשו בשיטה זו תחילה לשם ניקוי האוזן ואח"כ לטיהור וריפוי עצמי על בסיס רוחני, והרבה אח"כ על בסיס פיזי.
בכל אופן הפרקטיקה הגיעה לעולם המודרני דרך הילידים האמריקאים משבט ההופי הנמצא בצפון אריזונה.
פירוש השם הופי – הוא האיש השליו – מה שמראה גם את השפעת הנר על הרובד הנפשי מעבר לרובד הפיזי. משום שידוע היום לפי התורה המזרחית ,שהשתקפות כל אברי הגוף נמצאת באוזן.
בנר ההופי למעשה השתמשו שם הילרים שאמאנים.ציורי קיר עתיקים מראים שם את החשיבות של הטיפול בנרות אלה בתחילת טקסים שבטיים  למיניהם.
כיום נרות ההופי עשויים מאותם חומרים טבעיים שנהגו אז לעשותם ובאותו עיקרון.

כיצד עובד נר הופי?
הנר למרות כשמו , הוא אינו נר רגיל, אלא חלול ועשוי מחומרים טבעיים דונג, צמחי מרפא כמרווה, קמומיל ושמנים מרפאים.

הנר עובד למעשה ברמה פיזית/כימית כמשאבה ב-3 מישורים.
במישור הראשון בשעת בעירת הנר, הרי שאדי חומרי הריפוי מהם עשוי הנר משתחררים לחלל האוזן בעדינות.והנר עקב חיפושו אחר חמצן, שואב מהאוזן את הנוזלים והדלקות שהצטברו בתעלות השמע ובעור התוף.
במישור השני- החום העדין מאוד של הנר, מבצע סטימולציה לדם וללימפה באזור ולכן מגדיל את המערכת החיסונית כנגד מחלות וכמו כן ממיס את הסרומין (שעווה) הנמצא במערכת א.א.ג ושואב אותם אל הנר (כשאנו מנקים אוזניים עם קסמי אוזניים, אנו דוחפים בדרך כלל חלק מהסירומין לתוך האוזן). במישור השלישי- הוא מייצב את הלחצים בסינוסים ומשווה בין הלחץ שבראש לבין האוזן ומביא אותו למצב מאוזן – וזוהי תחושת הרוגע שמרגישים בתהליך הטיפול ואח"כ.

הבעיות בהן הטיפול בנר הופי יכול לעזור

  1. משמש כתחליף אלטרנטיבי לניתוח כפתורים בילדים או אנטיביוטיקה עקב זיהומים חוזרים.
  2. סילוק שעווה עודפת מהאוזניים.
  3. שיפור וטיפול בבעיות סינוסים.
  4. כאב גרון
  5. כאבי אוזניים.
  6. כאבי ראש כרוניים כולל מיגרנה
  7. קשיי נשימה.
  8. צלצולים באוזניים.
  9. פגיעה בשיווי משקל.
  10. בעיות של נוזלים באוזניים וירידה בשמיעה.

לראש העמוד

יתרונות השיטה

  1. הטיפול אינו חודרני.
  2. מתאים לכל גיל החל מתינוקות ועד קשישים.
  3. יעיל במקרים רבים בהם  ישנה בעיה כרונית ואין לרפואה הרגילה פתרון.
  4. טיפול מרגיע מאוד.

 

כיצד מתבצע הטיפול
בתחילה מתבצע תחקור של המטופל. אח"כ מתבקש המטופל לשכב על המיטה על צידו האחד.נר ההופי מוחדר בקלות לקצה האוזן וקצהו השני מובער בעדינות, ואז מתחיל התהליך.
הרעש העדין של הנר הדומה לרעש הים, ופעולת הנר מרגיעים מאוד את המטופל ופעמים רבות המטופל נרדם.
כל החומרים והנוזלים נשאבים אל הנר, ומידי פעם מוציאים את הנר על מנת לנקותו מכל הלכלוך שדבק בו.
במהלך פעולת הנר, מתבצע עיסוי עדין לאוזן, עד אשר מסתיימת פעולת הנר.
אח"כ הופכים צד ושוב אותה פעולה עם נר נוסף לאוזן השנייה.
משך הטיפול הוא כשעה.

 

מזון מלכות

מכונה גם "חלב דבורים" ו"חלב מלכות".
צבעו לבן שמנת, הוא סמיך ובעל ריח עז וטעמו חמצמץ-מר.
הוא חומר ייחודי ונדיר בין חומרי טבע אחרים ונוצר ע"י הדבורים הלא מעופפות בהיותן בגין 5-12 יום.
הוא מופרש מהבלוטות והמנדיבולריות הנמצאות בראש הדבורה וניתן כמזון לרימות, הפועלות והזכרים עד ליום השלישי, ולרימות המלכות במשך חמישה ימים. כמו כן הוא ניתן גם למלכת הכוורת בזמן הטלת הביצים.

"הדבורים המיניקות" מפרישות שני סוגים של חלב:
"חלב" (פשוט) הניתן לרימות הפועלות והזכרים ומופרש מהבלוטות ההיפופרינגיאליות בלבד.
"חלב מועשר" הניתן לרימות המלכה וכולל גם הפרשה מן הבלוטות המנדיבולריות וגם חומצה פנטונית, ביופרין ונאופטרין פי עשרה יותר מאשר בחלב הפועלות וחומר המכונה "חומר מגדיר" אשר משלים את ההורמונים בשלב התפתחות המלכה (האם) אשר נבדלת מן הפועלות:
בגודלה – משקלה 360 מ"ג לעומת כ- 144 מ"ג של העמלה.
פוריותה – לדבורה עמלה אין מע' מין ואינה מסוגלת להטיל ביצים. בהשפעתו מסוגלת המלכה להטיל בכל יום 1500-2000 ביצים, כמות העולה על משקל גופה מאות פעמים.
מאפשר למלכה להפריש "חומרי מנהיגות" (פרומונים) המלכדים סביבה את כל דיירי הכוורת בהשפעתם הכימית.
משפיע על תוחלת חייה (5-6 שנים לעומת פועלת שחיה בין 30-60 יום).

לסיכום:  מזון המלכות מבדיל את המלכה מן הדבורים העמלות במבנה, באורך חיים ובפוטנציאל היכולות של המלכה לעומת שאר דיירי הכוורת.
את חילוף החומרים האקטיבי ופוריותה הגבוהה יש לייחס אך ורק לתזונתה מחלב-המלכות.

 

ייצור מזון מלכות לצורכי שיווק

לצורך ייצור מזון המלכות מנצל האדם את הצורך המתמיד של הדבורים בהימצאותה של מלכה בכוורת.
ע"י השתלת מלכונים (תאים בהם מתפתחות הרימות של המלכה) מלאכותיים המכילים רימות בגיל 12-36 שעות והרחקת המלכה מן הכוורת למשך מספר ימים, גורמים לדבורים לייצר כמויות מוגברות של "חלב דבורים" ע"מ שתבקע מלכה חדשה. כשתאי המלכונים מלאים "בחלב" מוצאים המלכונים והמלכה מוחזרת לכוורת.
תהליך זה ניתן לבצע רק בכוורות בריאות ו"חזקות" הכוללות דבורים עמלות צעירות.
מספר המלכונים המלאכותיים שניתן לשתול בכוורת אחת נע בין 50-100 ומכל מלכול ניתן לאסוף 200-300 מיליגרם של "חלב דבורים". בעונה אחת (3-4 חודשים) ניתן לאסוף מכוורת אחת 400-600 גרם.

שיווק ואחסון של מזון מלכות

מזון המלכות אינו עמיד בטמפ' החדר ויש לאחסנו בטמפ' נמוכות.
ניתן לשווקו במספר צורות:
בצורתו הטבעית – מצריך איחסון בהקפאה (5 מעלות צלסיוס ועד -20 מעלות צלסיוס). אורך חיי המדף בטמפ' אלה נע בין 6-18 חודשים.
בתערובת עם דבש – ביחס של 100:5, 100:4, 100:2 לטובת הדבש.
בתערובת דבש עם פרופוליס או פולן – (יש המוסיפים לקטוזה או עמילן ליציבות).
נוזלי בתוך תמיסה.
במשחות וקרמים – (בקוסמטיקה).
במצב מיובש (ליאופילי).
בטבליות או בכמוסות.
גדולי יצרני מזון המלכות הם מדינות המזרח הרחוק: קוריאה, סין (500-800 טון לשנה), תאילנד, יפן (כ-205 טון), בארצות אלה הוא משווק כתוסף מזון ולקוסמטיקה. באירופה ובארה"ב משווק לצרכי קוסמטיקה וקרמים לשימור העור.

הרכבו הכימי

בהרכבו הכימי יכולים להיות הבדלים קטנים וחסרי משמעות ביולוגית כמו רמת ריכוז סוכרים שונה בהתאם לגיל רימות המלכה וכן כמות מינראלים שונה בהתאם להרכב הפולן ממנו ניזונו "הדבורים המיניקות". בניגוד לדבש והפרופוליס, הרכב מזון המלכות דומה בכוורות שונות.
החומציות שלו נעה בטווח של 4-5 PH
.


הוא מורכב מעד:

67% מים
30%-13% חלבונים שלמים או פפטידים.
כ- 13% סוכרים כאלו שמצויים בדבש.
מ- 5.5% חומצות שומניות (ליפידים) נדירות.

החומצות השומניות בחי ובצומח מכילות 14-24 פחמנים ואלו שמופיעות במזון המלכות קצרות ומכילות 8-10 פחמנים בלבד – תופעה יוצאת דופן בהשוואה לחומרי טבע אחרים.
כמוכן, בעוד שבטבע חומצות שומניות נמצאות קשורות לטריגליצרידים, במזון מלכות הן חומצות חופשיות. מסתבר שלחומצות אלה מייחסים את רוב התכונות הביולוגיות המיוחדות שיש במזון המלכות.
הוא מכיל את כל 22 חומצות האמינו הדרושות לבניית הגוף, עשיר בויטמין B
קומפלקס ומכיל מעט מויטמין E.C.D.A מכיל מינרלים, אצטילכולין, גלטין והורמוני דבורה (3).

תכונות ושימוש רפואי

מחקר חלב המלכות קשור בשמות רבים של חוקרים ורופאים קליניים בעולם כולו:
בקנדה, ג'י טווזנד ופ. פיצ'ב קובעים שהוא מכיל אפקט אנבולי. כאשר המינונים הנמוכים והבינוניים מחזקים את תהליכי הבניה ע"י המרצת חילוף החומרים, ואילו מינונים גבוהים (500-3000 מ"ג) גורמים להאטה של אותם תהליכים. כמוכן, אצל בע"ח צעירים נצפתה המרצת תהליכי הבניה ואצל בע"ח בתקופת הבגרות המינית – מדכא.
חוקרים רומנים הגיעו למסקנה כי לחלב המלכות יש אפקט אימונו מווסת בולט במחלות אוטואימונו אגרסיביות ויש לו אפקט אימונו מדכא, המפריע לריאקציה הדלקתית הלא ספציפית.
בסמפוזיון שנערך ב- 1985 בנגויה שביפן, דווח שהחלב אפקטיבי ב- 54 תחלואים שונים (על בסיס ניסיון קליני עשיר) ומשמש במקרים של חוסר תיאבון המלווה מחלות כרוניות, במקרים של ירידה בתנגודת הגוף, חוסר תיאום מטבולי ותזונתי, הפרעות במערכת הקיבה-מעיים, אסתמה ברונכיאלית (במיוחד אצל ילדים), עצירות כרונית, מחלות כבד וכד'. בניסויים עם בע"ח נמצא כי החלב מלכות בעל השפעה להקטנת הגידול של סרטן ממאיר.
הודות לתוצאות אלה החל שימוש ביפן בחלב המלכות לא רק כחומר מרפא אלא גם כמזון בריאות והתצרוכת הגיעה בשוק היפני לכ-4 טון וב- 1984 ל-180 טון.

ניתן להשתמש בחלב הדבורים שימוש פנימי בבליעה במינון של 120-150 מ"ג ובמקרים קשים 500-1000 מ"ג ביום, במנה אחת או שתי מנות אחת בבוקר (ללא אכילה) והשנייה בצהרים לפני הארוחה.
נטילת החלב בערב אינה מומלצת, מכיוון שהוא מעורר את מערכת העצבים, דבר שעלול לגרום לנדודי שינה. לאינהלציות משתמשים בחלב דבורים טבעי או משומר בדבש או באלכוהול.

לראש העמוד

 

 

 |  Apitherapy |  ארס הדבורה |  פרופוליס |  תוצרי כוורת נוספים |  טרשת נפוצה ms |  ארגונים וקישוריות |  מחקרים |  אלרגיה ועזרה ראשונה |  מרכז אפיתרפיה ישראל |  עלינו |  צור-קשר |